• 12444 kere okundu
  • 0 yorum yapıldı.
  • 11.04.13

KOLİ ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR

Koli siparişi vermek için elinizde kolinin Boy En Yükseklik ölçüleri olmalıdır. Nihayetinde koli imalatı bu ölçüler üzerinden işleme alınmaktadır. Şayet daha önce koli almışsanız yani elinizde bir koli varsa ve bunun ölçülerini tespit etmek istiyorsanız koliyi tamamen kapalı duruma getirmelisiniz. Kapalı halde bulunan kolinin kapak kısımları yön olarak yukarı bakmalıdır. Bu sayede En Boy Yükseklik ebatları doğru olarak çıkarılacaktır.

Koli ölçüsü nasıl alınır

Koli ölçüsü nasıl alınır

Kolinin soldan sağa uzun olan kısmı Boy olarak adlandırılır. Yine soldan sağa kısa bölüm En olarak isimlendirilir. Yerden yukarı olan kısım -ki burada kapaklar hariç olarak ölçü alınmalıdır- Yükseklik olarak adlandırılır. Bahsetmiş olduğumuz bu 3 ölçü sizin siparişiniz için gerekli olan koli ebatları olarak ortaya çıkacaktır. Bu ebatları ister santimetre (cm) isterseniz milimetre (mm) olarak belirtebilirsiniz.

YENİ KOLİ ÖLÇÜSÜ ÇIKARMA

Koli ölçüsü hesaplama

Koli ölçüsü hesaplama

Şayet yeni eşyanız için koli ölçüsü almak istiyorsanız öncelikle eşyanızı düz bir zemin üzerine getirmelisiniz. Koli içerisinde duracakmış gibi yukarı bakan yön hizasını belirleyiniz. Ardından biraz önce yukarıda belirtmiş olduğumuz Boy En Yükseklik değerlerini sırasıyla ölçünüz. Eşyanızın bütününde çıkıntı türü yerler varsa bu kısımları mutlaka ölçüye dahil etmelisiniz. Aksi takdirde dahil edilmeyen çıkıntılar, sığabileceğini düşündüğünüz eşyanız koli içine girmekte zorlanacak ve koli ambalaja zarar verecektir.

KOLİ KATLAMA PAYLARI

Eşyanız için tespit etmiş olduğunuz ebatlar koli imalatına göre içten içe ölçüdür. Bu durumu koli siparişi verirken muhakkak belirtmelisiniz. Çünkü koli imalatı yapılırken sipariş ettiğiniz ölçüler aksi belirtilmedikçe dıştan dışa koli ölçüsü olarak kabul edilir. Dıştan dışa ölçü tespit etmek için eşyanızı koyacağınız kolinin oluk derecesine göre En Boy Yükseklik yönlerine aşağıdaki payları ilave olarak eklemelisiniz:
E dalga mikro koli katlama payı 3 mm
B dalga ince koli katlama payı 4 mm
C dalga iri koli katlama payı 5 mm
BE dalga mikro dopel koli katlama payı 6 mm
BC dalga çift oluklu dopel koli katlama payı 8 mm

Koli katlama payları

Koli katlama payları

Ambalaj içerisine girecek olan eşyanın, koli içerisinden rahatlıkla çıkarılması için gerekirse katlama paylarını arttırabilirsiniz. Ham durumda ki eşyanızı koli içine koymadan önce naylon, kağıt türü yan ambalajla koruyacaksanız, yeni durumun belirlediğiniz ölçüleri değiştirebileceğini dikkate almalısınız. Koli ölçüleri eşyanın sağlıklı bir şekilde taşınmasında önemli bir ol oynar. Koli ölçüsü içindeki eşyaya oranla çok bol veya çok dar olmuşsa eşyanızın risk altındadır. Özellikle kolinin yükseklik kısmı çok bol olursa üst üste istif edilen kolilerde yırtılmalar, çökmeler meydana gelecektir. Koli katlama payları ne çok bol ne de çok dar olmalıdır, ideal ölçülerde payları dahil edilmelidir. Koli ölçülerinde aşırı fazlalıklar koli fiyatları bakımından maliyeti arttıran bir husus olduğu da dikkatlerden kaçmamalıdır.

Benzer Yazılar